Játékszabály

 1. Töltsd le a játékot INNEN és a pontozólapot INNEN, és vágd ki a kártyákat!
 2. Nézd meg a videónkat, amiben röviden elmagyarázzuk a lényeget. Majd olvasd el a részleteket ebben a posztban! Ne ijedj meg, nem bonyolult, 5 perc alatt simán meg lehet tanulni!

A játékot 0-90 éves korig, 2-4 játékos részére ajánljuk bátran!

Ha játék közben nem emlékeztek egy eseményre vagy nem ismertek egy személyt, akkor bátran csekkoljátok az erre a célra létrehozott adatbázisunkban, ahol mindent megmagyarázunk.

Kezdés

 1. A pakliban 92 darab kártyát találtok, első lépésként osszatok ki minden játékosnak 4 személykártyát, 4 varázskártyát és 1 pontozólapot.
 2. A pontozólapokra tegyetek papírgalacsint, azokkal jelöljétek minden körben az életpontjaitokat és a rendelkezésre álló EU-s forrásotokat.
 3. A játék kezdetén minden játékosnak 20 életpontja van, ha ez elfogy, akkor kiesett a játékos.
 4. Szavazással döntsétek el, ki kezd. Ha ez mind megvan, vegyetek elő egy dobókockát, vagy töltsetek le egy dobókocka appot, mert van néhány speciális kártya, amihez kelleni fog.

Így néz ki egy kör

 1. Ha te jössz, húzol egy lapot.
 2. Kapsz 6 EU-s forrást.
 3. Kijátszol a kezedből kártyákat, amikre van elég EU-s forrásod (személykártyát vagy varázskártyát, ezeket leteszed az asztalra magad elé). Az elhasznált EU-s forrást jelzed a pontozólapon.
 4. Támadsz. Az asztalon lévő személykártyáiddal leütöd egy másik játékos személykártyáját, ha tudod, vagy, ha egy másik játékos előtt nincs személykártya, akkor egyből a játékos életpontjait sebzed. Az 1. körben még nincs támadás, csak a másodiktól.
 5. Jön a következő játékos és ugyanezeket csinálja.

A játék akkor ér véget, amikor egy kivételével minden játékosnak lenullázódtak az életpontjai. Akinek nem, az nyert, yay!

A kártyák felépítése (vidd rá az egeret!)

Mi a személykártya?

Így néznek ki a támadások:

1. Amikor személykártyával támadsz személykártyát

Amikor te következel, bármelyik játékost támadhatod az asztalon lévő személykártyáiddal (mindegyikkel minden körben egyszer támadhatsz). Illetve azokat, akiknek a személykártyáit le tudod ütni. Tegyük fel például, hogy nálad aktív Lázár János, a B játékosnál Gulyás Gergely, C-nél pedig Szanyi Tibor és Simicska Lajos. Ekkor dönthetsz, hogy Szanyit vagy Gulyást ütöd-e le Lázárral, Simicskát nem tudod bántani. Íme mindez képben:

Az a helyzet is előállhat, hogy például B játékos előtt nincs személykártya, ekkor dönthetsz úgy is, hogy személyesen B játékost támadod. Ez így néz ki:

2. Amikor személykártyával támadsz játékost

Tegyük fel, hogy éppen A játékos következik és B játékos előtt épp nincs személykártya (mert korábban leütötték és még nem tudott letenni másikat). A játékos a saját körében lerakja 5 EU-s forrásért Juhász Pétert. A személykártyákkal rögtön kijátszásuk után lehet támadni (KIVÉTEL: a legelső körben!), így a Juhász Pétert kijátszó játékos egyből rátámad ellenfelére. B játékos így közvetlenül annyival sebződik, amennyi Juhász Péter támadópontja, azaz TP-je. Ez 6 pont, így B játékos személyes életpontja csökken a kezdeti 20-ról 14-re.

Mi a varázskártya?

A varázskártyák olyan lapok, amiknek nincs se támadópontjuk, se életpontjuk. Kijátszásukkor valamilyen speciális új szabályt hoznak be a játékba. A varázskártyák képességeit a lapok előlapján, a leírásban látjátok. Vannak olyan varázskártyák, amiket csak akkor tudsz használni, ha már az asztalon vannak azok a személykártyák, amikre hatnak. Vannak olyan varázskártyák, amelyeknek több körön keresztül hatnak a képességei, ezeket a lapokat addig hagyjátok az asztalon, amíg le nem járnak. Vannak olyan lapok, amiknek a képességeik a játék végéig folyamatosan hatnak. Ezeket a lapokat csak a Joker kártyákkal lehet leütni.

Így néz ki egy ideális varázslás:

A játékos előtt kint van Szél Bernadett, B játékos előtt L. Simon László. B játékos köre jön, de L. Simon támadópontja kisebb (TP: 2), mint Szél Bernadett életpontja (ÉP: 3), ezért L. Simon nem tudja leütni Szél Bernadettet. Azonban B játékos kezében van az SZDSZ varázskártya, amit kijátszik 9 EU-s forrásért.

Ennek hatására az aktív (= asztalon lévő) baloldali politikusok életpontja csökken kettővel, a jobboldaliaké nő eggyel. Azaz Szél Bernadett életpontja lecsökken háromról egyre. Így már B játékos le tudja ütni L. Simon Lászlóval a Szél Bernadett kártyát. (Az LMP-t a játékban a baloldali pártok közé soroltuk.)

Plusz infók:

Nagykoalíció - a politikus kártyajáték

A Nagykoalícó egy 92 kártyalapból álló közéleti társasjáték, ami a gyűjtögetős fantasy kártyajátékok mintájára készült, csak trollok, elfek és varázsitalok helyett magyar politikusok és események szerepelnek a lapokon. Minimum 2, maximum 4 játékos játszhatja egyszerre, 0-tól 90 éves korig mindenkinek ajánljuk.

Innen töltsd le!

Koncepció: Domschitz Mátyás, Kóbor Andrea, Vörös István
Rajzok, kártyadesign: Vörös István
Tech: karex

A támogatásával

Töltsd le!

Katt ide a kártyákért!

Katt ide a pontozólapért!

(A pontozólapból annyit nyomtass, ahányan játszotok.)